top of page

Coaching bij ziekte of beperking

Wanneer je geconfronteerd wordt met een ziekte, letsel na een ongeluk of beperking, kan ik je helpen bij verschillende zaken, waardoor jij krachtiger door deze periode komt en meer energie overhoudt voor dingen die jij belangrijk vindt. 

Energie voor jezelf overhouden

​Tijdens een behandeling of herstel daarna is het belangrijk om een goede balans te vinden in waar jij je energie aan besteedt en vooral waar jij energie van krijgt. Ziekenhuisbezoeken, werkuren opbouwen, een revalidatietraject, het leren omgaan met je ziekte of beperking, dit kost allemaal energie. Niet elke energievreter kan je ontlopen. Wel help ik je zoeken naar een manier die voor jou goed werkt om hier niet al je energie aan kwijt te raken.

Emoties en kwaliteit van leven

Na een ongeluk of tijdens en na ziekte kan er weerstand, verdriet of angst op komen zetten. Vragen over kwaliteit van leven en ook het bespreekbaar maken van de dood, zijn belangrijke levensvragen. Soms kan je met je hoofd goed beredeneren waarom iets wel of niet goed is.... en toch voelt het anders. Ik help je om die gevoelens ruimte te geven, zodat je gevoel en ratio weer samen komen. 

Hulp vragen en weigeren

Soms krijg je van alle kanten hulp geboden en soms ook helemaal niet. Niet alle aangeboden hulp helpt jou verder in jouw proces, maar accepteer je alleen maar omdat je een ander niet wilt kwetsen. Soms durf je niet om hulp te vragen, omdat je anderen niet wil lastig vallen. Ik help je zoeken naar de juiste balans van hulp vragen en hulp weigeren, waarbij centraal staat wat jíj nodig hebt.

Omgaan met je omgeving

De ene persoon praat makkelijker over zijn ziekte of beperking dan een ander. Belangrijk is dat je er op een manier mee omgaat die voor jou goed voelt. Ik help je ontdekken welke mogelijkheden je hebt: wie vertel je wat, wanneer en op welke manier. Hoe ga je om met reacties van anderen en hoe zorg je voor een goede balans.​

Voorbereiden van gesprekken in het ziekenhuis 

Samen kijken we naar wat voor jou belangrijk is: welke informatie heb je nog nodig, wat wil je je arts graag vertellen en hoe zorg je dat dit duidelijk overkomt. Ook kunnen jij en ik kijken naar welke behandeltrajecten er worden aangeboden en kan ik je begeleiden in het maken van een keuze: welke risico's, gevolgen en bijwerkingen zijn voor jou acceptabel, wat is voor jou kwaliteit van leven en hoe weeg je de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af. 

ziekte of beperking.jpg
bottom of page