top of page

3 Praktische tips om piekeren te verminderen


Piekeren kan een enorme energievreter zijn. Toen ik gister een workshop over Energie Management gaf aan mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) werd dit dan ook door meerdere deelnemers als hun grootste energievreter genoemd.


Je kan natuurlijk uitgebreid je piekergedachten gaan analyseren. Soms is dit nodig, vaak ook niet. Ik hou het graag praktisch, concreet en meteen toepasbaar, dit helpt voor de meeste mensen al voldoende. Daarom drie praktische tips die jou kunnen helpen om het piekeren te verminderen:


1. Plan dagelijks piekermomenten

Plan elke dag één of meerdere piekermomenten in, doe dit op vaste tijdstippen.

Hierdoor leer je jezelf om piekergedachten gericht aandacht op vaste momenten te geven en kan je op andere momenten tegen jezelf zeggen “ik hoor deze piekergedachte, daar ga ik vanmiddag om 16 uur gericht aandacht aan geven”. In het begin zal je merken dat je dit heel vaak tegen jezelf moet zeggen. Toch zal het al snel steeds meer rust gaan geven. Je drukt de piekergedachten namelijk niet weg (dan komen ze alleen maar harder terug).


2. Doorbreek piekeren met mindfulness

Piekeren zit in je hoofd en heeft helemaal niets te maken met het hier en nu. Piekeren gaat over gister, over morgen, over iets wat ooit gebeurd is of misschien ooit zal gaan gebeuren. Mindfulness helpt je om uit je hoofd te komen, contact te maken met je lijf en volledig in het hier en nu te zijn.


3. Zorg voor focus

Kies een activiteit waarin je helemaal op kan gaan / jezelf kan verliezen: een activiteit waarbij je helemaal nergens anders meer aan denkt. Voor de één is dat tuinieren, voor de ander is dat sporten, schilderen, vissen, toneel spelen, dansen, puzzelen of wie weet nog heel iets anders. Zorg dat je dagelijks één of meerdere momenten met focus plant. Het hoeft geen uren: 15 minuten is al voldoende om het piekeren te verminderen of te doorbreken.


Meer informatie

Wil je meer weten? Klik dan op één van de onderstaande onderwerpen om meer informatie op mijn website te vinden:

De coaching die ik bied bij tegenslagen, ziekte en wanneer je bent vastgelopen

Mindfulness trainingen zowel individueel, als in kleine groepen voor meer rust in je hoofd

Mijn werkwijze waar ik uitleg geef over natuurcoaching en wandelcoaching

Meer informatie over mij : wie ik ben en wat mijn kennis en ervaring is


70 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page