top of page

Is het altijd nodig om de top van een berg te beklimmen?


Het ene na het andere succesverhaal wordt op social media gedeeld: vanuit een diep dal wordt de hoogste berg beklommen (letterlijk of figuurlijk). Ik moet bekennen: ook ik ging vroeger voor de steilste weg, voor keihard werken, doorbijten en afzien. Eerlijk toegegeven: ik was verslaafd aan de adrenaline-kick die me dat gaf.


Een paar weken geleden was ik voor een wandelvakantie in Schotland en daar heb ik letterlijk het tegenovergestelde gedaan. Elke dag werden er drie wandelingen georganiseerd, allemaal rond de 13 km. De Easier Walk had gemiddeld 400 hoogtemeters, Medium rond de 800 en de Harder Walk ging al snel richting de 1200 hoogtemeters en naar de toppen van de hoogste bergen. Ook al waren er verschillende deelnemers die vooral aan elkaar wilden bewijzen dat zwaarder beter was, ik heb bewust gekozen om eerst te kijken naar wat mijn doel was. Ging het mij om de hoogste berg te beklimmen? Nee, ik was naar Schotland gekomen om te genieten van de omgeving, van al het moois wat de natuur te bieden had.


Ik heb er niet alleen tijdens mijn vakantie veel van geleerd dat ik elke dag voor de Easier Walks heb gekozen, maar ook een aantal wijze lessen mee naar huis genomen:

  • Hoe hoger je klimt, hoe rotsiger het pad. Past dat nog bij het doel wat je jezelf hebt gesteld?

  • Hoe hoger je klimt, hoe meer losse stenen en rotsen. Hierdoor moet je continue je aandacht houden bij waar je je voeten neerzet en heb je weinig tot geen aandacht voor de omgeving

  • Er is veel meer leven lager op de berg, onder de boomgrens

  • Hoe meer hoogtemeters, hoe langer je er over doet. Of dat de investering in tijd en energie waard is, hangt af van je doel

  • Wanneer je meteen op de eerste dag voor de hoogste berg gaat, kan dat ten koste gaan van je lichaam en kan dit je (wandel)plezier voor meerdere dagen belemmeren.

Er is dus niets mis mee wanneer je écht een keer heel graag bovenop die ene berg wil staan. Dan is dat jouw doel en ga je voor die klim. Maar wanneer je op ontdekkingstocht wilt, je wilt verwonderen of wanneer je jouw ingeslagen pad langere tijd wilt volhouden, vraag je dan af of je persé elke berg moet beklimmen die er op je pad komt. Is die top altijd nodig om overheen te moeten of past het beter bij jouw doel om wat lager om de berg heen te lopen?

70 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page