top of page

Goede voornemens (2 van 3): een “NIET” werkt niet


Of het nu om een goed voornemen voor het nieuwe jaar gaat of om iets wat je op een willekeurig moment van plan bent: formuleer je je voornemen met een ontkenning (het alom bekende woordje NIET), dan blijkt het moeilijk om je voornemen vol te houden. “Ik wil niet meer snoepen”, “ik ga er niet meer op reageren als die collega weer wat tegen me zegt” of “ik ga dit niet meer op deze manier doen.”


De bekende roze olifant

Hoe dat komt? Veel mensen zijn beelddenkers, alleen is maar een klein deel zich hier bewust van. Bijna iedereen kent wel het voorbeeld “ik wil dat je nu NIET aan een roze olifant denkt”. Wanneer ik dat tegen je zeg, is er ondertussen al drie keer in je gedachten een roze olifant voorbij gestuiterd. Dat komt omdat je wel een beeld hebt bij die roze olifant, maar je hersenen doen niets met dat woordje “niet”. Hetzelfde geldt voor iemand die bijna valt en zich nog net kan vastgrijpen. Wanneer je tegen diegene zegt “niet loslaten”, laat diegene vaker los dan wanneer je tegen iemand zegt “hou je stevig vast”. Dat geldt ook voor een goed voornemen.


Het formuleren van een goed Goed voornemen

Stel dat je er achter komt dat je ongelukkig bent op je werk, dan kan je jouw voornemen om iets te veranderen op meerdere manieren formuleren:

  • Ik wil na de zomer dit werk niet meer doen

  • Ik vind mijn werk niet meer leuk, ik wil wat anders

  • Ik wil dit jaar een andere baan vinden

Merk je het verschil? Wanneer je kiest voor de laatste variant, heb je de grootste kans van slagen door te formuleren wat je wél wilt zonder een ontkenning. Dan heb je een beeld wat volledig klopt met wat je werkelijk wenst. Toch valt ook hier nog een extra stap in te maken om de kans zo groot mogelijk te maken dat jij je voornemens werkelijk gaat halen. Die stap ik zal in mijn volgende blog uitleggen.


43 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page