top of page

Zo haal je je goede voornemens in 3 stappen (deel 3 van 3)


Veel goede voornemens gaan over iets groots, zoals: een andere baan, verhuizen, afvallen. Soms weet je daardoor niet waar je moet beginnen: dan doe je van alles een klein beetje tegelijk of je doet helemaal niets. Zoals je in mijn vorige twee blogs hebt kunnen lezen is het belangrijk om eerst goed na te denken over je drijfveer én om te zorgen dat er geen ontkenning (zoals het woordje NIET) in je voornemen staat. Maar wat nu als je een perfect geformuleerd voornemen hebt, hoe zorg je dat de kans van slagen zo groot mogelijk wordt?


Stap 1: Hak je voornemen in 10 activiteiten

Ik zal in deze blog het voorbeeld nemen van een nieuwe baan, meestal realiseer je dat niet in één dag of met maar één actie. Bedenk 10 activiteiten die nodig zijn bij het vinden van een nieuwe baan. Bijvoorbeeld:

1. CV maken / updaten

2. Nadenken over wat je wil

3. (Bij)scholing volgen

4. Vacatures zoeken

5. Netwerken

6. Oriënterend gesprek met een recruiter houden

7. Coaching / loopbaanbegeleiding regelen

8. Sollicitatiebrieven schrijven

9. Geschikte outfit zoeken voor sollicitatie

10. Sollicitatiegesprekken houden


Stap 2: Kies een activiteit en maak het SMART

Een goed voornemen heeft de grootste kans van slagen wanneer je dit zo concreet mogelijk maakt over wat er wanneer moet gebeuren. Hiervoor wordt vaak de SMART-methode gebruikt. SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Stap 1 kan voor iedereen verschillend zijn. Heb je nog nooit eerder een CV gemaakt? Dan kan het SMART maken van deze activiteit er als volgt uit zien:

  • Week 1: op maandag, woensdag en zaterdag van 9:00-10:00 uur voorbeelden en informatie zoeken over het schrijven van een goed CV

  • Week 2: op maandag van 9:00-10:00 uur informatie verzamelen over alle scholing die je hebt gevolgd en op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9:00-10:00 uur opschrijven welke banen je hebt gehad, wat jouw rol en verantwoordelijkheden en resultaten waren

  • Week 3: op maandag en woensdag van 9:00-10:00 uur bezig met het opstellen van de CV inclusief lay-out en op vrijdag van 10:00-11:00 uur met een vriend of vriendin hierover sparren


Klein is fijn en zorgt voor focus

Door je acties zo klein en concreet mogelijk te maken, voorkom je dat je in de eerste week meteen bezig gaat met een lay-out en daar uren of zelfs weken over kan doen. Ook helpt het voorkomen dat je van de hak op de tak springt, wat meestal ook weinig resultaat oplevert. Het helpt je om focus aan te brengen. Ook helpt het omdat je op deze manier telkens kleine resultaten boekt die je kan afstrepen. Dat zorgt in je hersenen voor een geluksgevoel waardoor je gemotiveerd blijft.


Stap 3: Stel prioriteiten en voer ze uit

Natuurlijk zal je nooit alles in één week redden. Kijk welke stap prioriteit moet krijgen, maak heel concreet wanneer je wat op welke dag (en welk tijdstip) gaat doen. Doordat je ook niet meer tegen iets heel groots aan hoeft te hikken, is die eerste activiteit makkelijk te realiseren. Heb je dat afgerond? Wees trots op je resultaat en ga daarna door met de volgende activiteit.


44 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page