top of page

Goede voornemens (deel 1 van 3): waarom “ik wil stoppen met … “ vaak niet werkt


Iedereen kent ze wel: goede voornemens die na een paar dagen of weken al weer overboord zijn gegooid. In deze blog ga ik in op het voornemen om te willen stoppen met iets. Dit kan van alles zijn: stoppen met snoepen, stoppen met een vriendschap, stoppen met oordelen over jezelf of een ander. In mijn blog gebruik ik het voorbeeld van stoppen met roken, maar het is net zo toepasbaar op andere dingen waar je mee wilt stoppen.


Stap 1: waarom wil je ergens mee stoppen?

Zonder drijfveer / interne motivatie hou je het namelijk niet vol. Vraag jezelf af waaróm je wil stoppen met roken? Wat levert het je op? “Ik hou er elke maand geld aan over” is niet concreet genoeg. Soms is meerdere keren doorvragen nodig om er achter te komen wat diep van binnen belangrijk voor je is. Wie weet bedenk je dat je dat geld wil sparen voor je kinderen.


Stap 2: blijf zoeken naar je drijfveer

Maar waarom is dat belangrijk voor je? “Door te stoppen met roken, kan ik elke maand € 50,- sparen voor mijn kinderen, zodat ze later kunnen studeren zonder geldzorgen.” Wie weet heb je zelf geldzorgen gekend en is zonder geldzorgen kunnen leven voor jou een hele belangrijke waarde dat heel hoog scoort op de schaal van 1 (weinig verlangen) tot 10 (heel sterk verlangen). Met zo’n sterk verlangen wordt het ineens een stuk makkelijker om je goede voornemen werkelijk voor elkaar te krijgen.


Stap 3: blijf jezelf herinneren aan de drijfveer

Elke keer dat je wel weer wilt roken, herinner jezelf dan niet aan de actie “ik wil stoppen met roken”, maar aan je drijfveer “door nu niet te roken, kan ik geld sparen voor mijn kinderen, zodat ze zonder geldzorgen kunnen studeren.”


Duwtje in de rug of wat extra handvatten nodig?

Kom je er niet uit? Wandel een keer met me mee tijdens een coachsessie in de natuur of volg één van de workshops "leven volgens het ritme van de seizoenen". Daar kom je zelf tot de beste inzichten en voel je wat er diep van binnen het meest belangrijk voor je is.


52 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page