top of page

Eén beeld zegt tijdens coaching meer dan 1.000 woorden“Zo voel ik me vandaag”, zei ik tegen een cliënt terwijl ik naar een krom gebogen plant wees. Ze keek me heel verbaasd aan. Ik gebruikte het beeld van de krom gebogen plant als voorbeeld om aan mijn cliënt te laten zien hoe ik met beelden werk terwijl ik in de natuur coaching geef. Geen zweverig gedoe en je hoeft geen wortels uit je voeten te laten groeien. De manier waarop ik met beelden werk is heel concreet en het maakt het ook heel praktisch aangezien één beeld vaak meer zegt dan 1.000 woorden.


Een beeld laat het verschil zien tussen denken en voelen

Als iemand me op dat moment had gevraagd hoe het met me ging, dan had ik waarschijnlijk "goed" gezegd. Ik had die ochtend namelijk al een workshop gegeven en nu gaf ik een coachsessie. Best goed op één dag voor een zzp-er, zowel financieel gezien, als qua hoe ik zou wíllen dat mijn dagen eruit zien. De realiteit was echter ook: ik was moe en eigenlijk was dit erg veel voor me op één dag aangezien ik een energie beperking heb. Het beeld van de plant liet zien hoe het werkelijk met me ging.


Beeldend coachen geeft andere inzichten

Wanneer iemand je vraagt hoe het gaat of waar je tegenaan loopt, gaan we daar over nadenken en geven we antwoord. Vaak vanuit ons hoofd en zonder te voelen. Een beeld blijken de meeste mensen vanuit hun gevoel te kiezen, wat soms heel anders is dan wat je met je hoofd bedenkt. In mijn geval ook: ik voelde me moe. Dit merk ik ook elke keer wanneer ik mijn cliënten vraag om een beeld te kiezen voor iets wat in hun leven speelt: dit kan gaan om de huidige situatie, maar bijvoorbeeld ook om een verlangen of blokkade. Waardoor je een heel ander gesprek krijgt, andere inzichten en vaak een hele andere richting voor wat jij nodig hebt om je beter te gaan voelen.


De kracht van natuurcoaching

Dit vind ik de kracht én meerwaarde van natuurcoaching. Door met beelden te werken kom je veel sneller en makkelijker bij de kern, bij waar het écht om gaat. Daar heb je geen 1.000 woorden voor nodig. Eén beeld met soms een paar woorden werkt zo veel krachtiger.


Zit je te veel in je hoofd of kom je voor je gevoel niet verder? Maak dan een afspraak voor een sessie natuurcoaching en zie, ervaar en voel wat dit met je doet.


52 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page